W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
[...] M., Mirzaei, H., & Tamtaji, O. R. (2022). Can Berberine Serve as a New Therapy for Parkinson's Disease?. Neurotoxicity research, 40(4), 1096–1102. https://doi.org/10.1007/s12640-022-00526-2 DiNicolantonio, James J, and James H O'Keefe. “Myo-inositol for insulin resistance, metabolic syndrome, polycystic ovary syndrome and gestational [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] czy produkt będzie dla Ciebie odpowiedni. Nie zapomnij też zerknąć na tabelę wartości odżywczych, ponieważ tam masz rzeczywistą ilość tego cukru. Zobacz, ile jest go w 100 g produktu, a następnie sprawdzić, ile gramów ma całe opakowanie. Pamiętaj jednak, że cukier w tej tabeli uwzględnia także naturalnie występujące cukry tj. laktoza w [...]
[...] Physical Activity Guidelines for Americans for Aerobic Activity and Time Spent on Sedentary Behavior Among US Adults, 2007 to 2016 JAMA Netw Open. 2019;2(7):e197597. doi:10.1001/jamanetworkopen.2019.7597 Katrina L Piercy i in. The Physical Activity Guidelines for Americans https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30418471/ Yun Jun Yang i in. An Overview [...]
[...] cukru oznacza cukrzycę (>126 mg/dL), a jest ona powiązana z niewydolnością serca, udarami, zawałem serca, nowotworami i wieloma innymi chorobami. Stężenie w zakresie od 100 mg/dL do 126 mg/dL oznacza stan przedcukrzycowy. Krwinki białe (leukocyty) – to neutrofile, limfocyty, monocyty, eozynofile, bazofile. Są to komórki niezbędne dla [...]
[...] Nie ma potrawy na słodko, do której nie można go użyć, jako zamiennika cukru (w stosunku 1:1), idealnie się sprawdza, gdyż nie zmienia struktury, ani smaku danej potrawy. 100 g ksylitolu dostarcza 240 kcal, w tym: 100 g węglowodanów, w tym 0 g cukrów i 100g polioli 0 g białka 0 g tłuszczów 1,5 g błonnika Ciasto dyniowe z lukrem z ksylitolu [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
[...] które są dostępnych na półkach sklepowych, co w nich „siedzi”. Zott Jogurt Naturalny „rozkoszny Smak” Skład: mleko, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii Na 100 g tego jogurtu przypada 63 kcal, 3 g tłuszczu, 4,2 g węglowodanów i 4,9 g białka Plusy: całkiem dobry smak, dość gęsty, dobra dostępność Minusy: dodatek mleka w proszku [...]
Zbliżamy się do nowego roku, a wraz z nim przyjdą postanowienia, wyzwania, podejmowanie diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
Odżywki dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, zawierające w członie nazwy wyraz „carbo”, są zwykle kompleksami odpowiednio zestawionych węglowodanów, nazywanych wymiennie cukrami. „Rodzynek” w naszym zestawieniu produktów typu „Carbo”. Unikalność tego suplementu polega m.in. formie, w jakiej producent prezentuje go swoim potencjalnym [...]
Białka serwatkowe są cennym elementem diety sportowca, wpływają na system immunologiczny, przyrost masy mięśniowej, regenerację, a nawet samopoczucie. Niestety krąży na ich temat dużo nieprawdziwych informacji. Czy białko szkodzi nerkom i wątrobie? Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i [...]
[...] że przyjmowanie od 0,14 do 3 g tryptofanu dziennie oprócz białka pochodzącego ze zwykłego posiłku może poprawić nastrój u zdrowych osób. W przeciętnym białku serwatkowym w 100 g produktu można znaleźć ~1.4 g tryptofanu. Dla porównania jajko kurze dostarcza od 132 do 148 mg tryptofanu w 100 g, a więc wielokrotnie mniej. Samo żółtko może [...]
[...] Zestawienie czekolad Czekolada gorzka Wawel 70% Skład: miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator, lecytyny z soi, aromat. W 100 g tej czekolady znajdziemy 551 kcal, w tym 10 g białka, 34 g węglowodanów oraz 39 g tłuszczów. Plusy: ogólna dostępność, dobra cena, w smaku nie jest najgorsza Minusy: [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]